Skontrolowaliśmy 30 pojazdów dla najmłodszych: rowerów trójkołowych i biegowych oraz hulajnóg.
Stwierdziliśmy złą konstrukcję w 14 modelach, np. niewłaściwe odstępy między kołem a ramą, zbyt małe koła, odłączające się elementy, niestabilność.
Połowa produktów miała nieprawidłowości w oznakowaniu. Najczęściej dotyczyły one ostrzeżeń i instrukcji, których nie było wcale lub były nieprawidłowe.
Sprawdziliśmy 14 modeli grilli wielorazowych na węgiel: oznakowanie oraz odporność na testy cieplne, palności i stabilności. Sprawdziliśmy też tyle samo modeli rękawic termicznych do grilla i kuchennych.
Aż 9 modeli grilli miało wady konstrukcyjne! Były niestabilne, wykonane ze zbyt cienkiej blachy, za mocno się nagrzewały, miały ostre krawędzie i nietrwałe etykiety.
Połowa rękawic była bez prawidłowych oznaczeń i instrukcji. Jeden model nie był odporny na rozprzestrzenianie się płomienia i ciepło kontaktowe 250°C.
Skontrolowaliśmy 10 modeli elektrycznych maszyn ogrodniczych – sześć kosiarek, trzy urządzenia dwufunkcyjne aerator/wertykulator i jeden wertykulator.
W urządzeniach dwufunkcyjnych był za długi czas zatrzymania się noży od momentu wyłączenia. Jedna kosiarka miała nieprawidłową dokumentację.
Zadbaj o swoje bezpieczeństwo! Kupuj sprzęt ze znakiem CE, czytaj instrukcje i stosuj się do nich. Pamiętaj o okularach ochronnych, pełnym obuwiu i zakrywającym ubraniu.
Sprawdziliśmy 626 lokali gastronomicznych – w 75 proc. stwierdziliśmy nieprawidłowości.
Najwięcej dotyczyło uwidaczniania cen: braku cennika i ilości potrawy lub napoju. Stwierdziliśmy też nierzetelną obsługę – porcje były za małe lub użyto innego składnika niż zadeklarowany w menu.
Usługa gastronomiczna musi być zgodna z zamówieniem. Jeśli tak nie jest – masz prawo do reklamacji!