• Plamiak zamiast dorsza, kebab z baraniną bez baraniny, oscypek zastąpiony roladą ustrzycką – takie dania serwowały restauracje, bary czy smażalnie w miejscowościach turystycznych.
  • Inspekcja Handlowa skontrolowała 160 lokali i wykryła nieprawidłowości w prawie 80 proc. z nich.
  • Nad bezpieczeństwem żywności serwowanej turystom czuwa Państwowa Inspekcja Sanitarna, która sprawuje nadzór nad obiektami branży spożywczej.

Szczegóły:

Komunikat prasowy ›

Dariusz Łomowski z Departamentu Inspekcji Handlowej UOKiK o kontroli (mp3) ›

Dariusz Łomowski z Departamentu Inspekcji Handlowej UOKiK - porady (mp3) ›

Wypowiedź Głównego Inspektora Sanitarnego Marka Posobkiewicza (mp3) ›

Kontrola usług gastronomicznych w miejscowościach turystycznych i przy drogach dojazdowych (pdf) ›