- Plamiak zamiast dorsza, kebab z baraniną bez baraniny, oscypek zastąpiony roladą ustrzycką – takie dania serwowały restauracje, bary czy smażalnie w miejscowościach turystycznych.
- Inspekcja Handlowa skontrolowała 160 lokali i wykryła nieprawidłowości w prawie 80 proc. z nich.
- Nad bezpieczeństwem żywności serwowanej turystom czuwa Państwowa Inspekcja Sanitarna, która sprawuje nadzór nad obiektami branży spożywczej.
Szczegóły:
Czytaj więcej >
Komunikat prasowy >
Dariusz Łomowski z Departamentu Inspekcji Handlowej UOKiK o kontroli >
Dariusz Łomowski z Departamentu Inspekcji Handlowej UOKiK - porady >
Wypowiedź Głównego Inspektora Sanitarnego Marka Posobkiewicza >
Kontrola usług gastronomicznych w miejscowościach turystycznych i przy drogach dojazdowych >