KPRM: Podstawowe zasady bezpieczeństwa z koronawirusem
- Szczegóły
- wiih
- Kategoria: Aktualności
- Odsłony: 1198
UOKiK: koronawirus - pytania i odpowiedzi
- Szczegóły
- wiih
- Kategoria: Aktualności
- Odsłony: 1108
Bezpośredni link z aktualnymi informacjami:
https://www.uokik.gov.pl/koronawirus.php
Komunikat UOKiK 24.03.2020: Koronawirus - pakiet informacji dla konsumentów
- Szczegóły
- wiih
- Kategoria: Aktualności
- Odsłony: 1158
- Odwołane loty i wycieczki, nieuczciwe ceny w sklepach, wprowadzające w błąd oferty.
- Z takimi problemami borykają się konsumenci w czasach zagrożenia epidemiologicznego.
- Prezes Tomasz Chróstny przygotował dla konsumentów na stronie uokik.gov.pl specjalny pakiet informacji.
Komunikat UOKiK 09.03.2020: Kontrole warzyw i owoców w sieciach handlowych
- Szczegóły
- wiih
- Kategoria: Aktualności
- Odsłony: 1185
- 1256 partii warzyw i owoców w 98 supermarketach wzięła pod lupę w lutym Inspekcja Handlowa w ramach dodatkowych czynności kontrolnych zleconych przez Prezesa UOKiK Tomasza Chróstnego.
- Kontrolerzy Inspekcji Handlowej zakwestionowali 10 proc. produktów ze względu na brak informacji o kraju pochodzenia lub nieprawidłowe wskazanie Polski jako kraju pochodzenia.
- Największy odsetek takich nieprawidłowości był w sieciach: Delikatesy Centrum (36,1 proc.), Intermarche (15,6 proc.) oraz Stokrotka (13,9 proc.).
Komunikat UOKiK 06.03.2020: Ładowarki - kontrola Inspekcji Handlowej
- Szczegóły
- wiih
- Kategoria: Aktualności
- Odsłony: 1146
- Brak odporności na temperaturę czy dostęp do części pod napięciem - to niektóre zastrzeżenia do ładowarek sieciowych.
- Inspekcja Handlowa skontrolowała 187 wyrobów i zakwestionowała co trzeci z nich.
Komunikat UOKiK 25.02.2020: Kontrole żywności - nowa jakość
- Szczegóły
- wiih
- Kategoria: Aktualności
- Odsłony: 1104
- Od 1 lipca nastąpi fuzja kontroli jakości żywności w jednej wyspecjalizowanej instytucji – Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS).
- Dzięki temu możliwe będzie efektywniejsze wykorzystanie potencjału inspektorskiego, a kontrole będą prowadzone przez jeden organ w sposób kompleksowy w całym łańcuchu dostaw od „pola do stołu”.
- Obecnie jakość żywności w sklepach sprawdza Inspekcja Handlowa, a na wcześniejszych etapach obrotu – IJHARS.
Strona 18 z 53