do udziału 13 VI 2018 r. w Konferencji

PRZEDSIĘBIORCA I KONSUMENT – WSPÓLNE CELE

  • Inspekcja Handlowa wzięła pod lupę jedzenie dla małych dzieci, sportowców i osób na diecie.
  • Kontrolerzy mieli zastrzeżenia jedynie do 9,4 proc. zbadanych produktów.
  • Nieprawidłowości najczęściej dotyczyły oznakowania.

  • Małe elementy w grzechotkach, zbyt dużo ftalanów w lalkach, pluszaki z pękniętymi szwami – takie nieprawidłowości wykryła Inspekcja Handlowa.
  • Miała też wiele zastrzeżeń formalnych, np. brakowało danych producenta lub importera, niezbędnych ostrzeżeń czy instrukcji.
  • W efekcie kontrolerzy zakwestionowali w 2017 r. prawie co czwartą, a w pierwszym kwartale 2018 r. – prawie co trzecią ze sprawdzonych zabawek.

W dniu 14 maja 2018 r. na błoniach pod Zamkiem Lubelskim, odbyła się kolejna edycja festynu pod hasłem „Bezpieczna Szkoła – Bezpieczna Lubelszczyzna”. W wydarzeniu tym udział wziął Lubelski Wojewódzki Inspektor Inspekcji Handlowej Kazimierz Mareczka, oraz pracownicy wojewódzkiego inspektoratu.

  • Inspekcja Handlowa sprawdziła 282 partie grilli i podpałek.
  • Kontrolerzy mieli zastrzeżenia do 18 proc. z nich – głównie ze względu na oznakowanie.
  • UOKiK radzi, jak bezpiecznie grillować.

  • Plamiak zamiast dorsza, kebab z baraniną bez baraniny, oscypek zastąpiony roladą ustrzycką – takie dania serwowały restauracje, bary czy smażalnie w miejscowościach turystycznych.
  • Inspekcja Handlowa skontrolowała 160 lokali i wykryła nieprawidłowości w prawie 80 proc. z nich.
  • Nad bezpieczeństwem żywności serwowanej turystom czuwa Państwowa Inspekcja Sanitarna, która sprawuje nadzór nad obiektami branży spożywczej.

  • Inspekcja Handlowa zakwestionowała w ubiegłym roku 2,34 proc. skontrolowanych próbek paliw płynnych u wybranych losowo przedsiębiorców.
  • To minimalnie mniej niż w 2016 r.
  • Zastrzeżenia częściej dotyczyły oleju napędowego niż benzyn.